Tel: +36 1 371 0150
Ozeki NG SMS gateway
SMS Gateway, a tömes SMS küldő szoftver
 SQL SMS gateway Megoldások | Termékek | Tartalomjegyzék | Kapcsolat  
  Kezdőlap
  SMS technológia
  SMS küldő program
  Irodai SMS Kliens
  Automatizált SMS küldés számítógépről
  SQL SMS gateway
  SQL SMS adatbázis kapcsolati paraméterei
  SMS küldés e-mail to SMS gateway-en keresztül
  Hogyan küldjünk e-mailből SMS-t?
  HTTP SMS API
  SMS szolgáltatói rendszerek platformja
  SMS szoftver fejlesztés
  Termékek
  Kapcsolat
  Tartalomjegyzék


Látogassa meg cégünk legújabb VoIP telefonközpont szoftver-ének a weboldalát. A termék neve: Ozeki Phone System XE.

Ajánló

Tekintse meg az Ozeki NG SMS Gateway, professzionális SMS szoftver angol nyelvű weboldalát az alábbi linkre kattintva:

Ozeki NG SMS Gateway
www.ozekisms.com

SQL SMS gateway - SMS küldés és fogadás adatbázison keresztül

Az SQL SMS gateway lehetővé teszi az SQL adatbázis szerver segítségével, hogy a kiküldött és beérkező SMS-eket automatizáltan küldjük ki és fogadjuk. Ezzel a megoldással elérhető, hogy tömeges SMS szolgáltatás esetén a lehető legyorsabban kerüljenek feldolgozásra az SMS üzenetek.

Az SQL SMS gateway útmutató segítséget nyújt az Ozeki NG SMS Gateway telepítésében és összehangolásában az adatbázis szerverrel. Amennyiben követi az útmutatót, képes lesz SMS-t küldeni és fogadni egy adatbázis alkalmazáson keresztül. Csupán annyit kell tennie, hogy beilleszti az adatokat a kívánt adatbázisból.

Bemutatás

Az Ozeki NG SMS SQL Gateway SMS küldésre és fogadásra használható egy SQL lekérdezéseket használó adatbázis szerver segítségével. Ez azért lehetséges, mert az adatbázis szerverek egymás között megoszthatják tábláikat.

Ahhoz, hogy egy adatbázis alkalmazáson keresztül tudjunk üzeneteket küldeni, először szüksége van egy ozekimessageout nevű táblára. A kimenő üzenetet egy SQL INSERT paranccsal lehet ehhez a táblához hozzáadni. Az Ozeki NG - SQL SMS Gateway bizonyos időnként leellenőrzi az ozekimessageout táblát egy SQL SELECT paranccsal, és ha új bejegyzést talált, akkor kiküldi az SMS üzenetet.

Az SMS fogadás hasonló módon történik. Létre kell hoznia egy ozekimessagein táblát. Ha SMS érkezik bármilyen mobil telefonról, akkor ezt az Ozeki NG - SMS Gateway beilleszti az ozekimessagein táblába (1. ábra). Ehhez egy SQL SELECT parancs használható.

SMS küldés adatbázison keresztül
1. ábra - SMS küldés adatbázis szerverrel

Ahhoz, hogy a beállítás működjön, szüksége lesz egy telepített adatbázis szerverre (például Oracle, Acces, MySql, MS SQL, Postgres, Sybase, etc), és létre kell hoznia két táblát: ozekimessageout és ozekimessagein. Az ozekimessageout táblát üzenet küldésre, míg az ozekimessagein táblát üzenet fogadásra használjuk. A különböző adatbáziskezelőkhöz saját útmutatóikban talál leírást.
Ahogy létrehozott egy adatbázis struktúrát, csatlakoztathatja az Ozeki NG - SMS Gatewayt az adatbázishoz. A kapcsolat létrehozásához ODBC vagy OLEDb kapcsolat használható. (A kapcsolat felállításához szükség lehet az OleDB vagy az ODBC telepítésére és konfigurálására. Például a MySQL-hez MyODBC Adatbázis telepítése szükséges. A Microsoft SQL Express, Microsoft SQL Server, Oracle és a Microsoft Windows beépített OleDb meghajóval rendelkezik, tehát nem szükséges külön telepíteni egyet).

A kapcsolódás típusát egy kapcsolódási paraméter beállításával állíthatjuk be. A kapcsolódási paraméter magában foglalja az adatbázis meghajtót, az IP címet, a felhasználónevet, jelszavat és az adatbázis nevét. További információkat a kapcsolódási paraméterről az Adatbázis felhasználók kapcsolódási paraméterei útmutatóban talál.
Ha a kapcsolódási paraméter beállítása megtörtént, telepítenie és konfigurálnia kell az Ozeki NG - SMS Gatewayt. Ez egy virtuális felhasználó, ami megadott adatbázissal létesít kapcsolatot, és biztosítja az SQL SMS Gateway működését.

Az adatbázis felasználójának telepítése

Az adatbázis felhasználójának a telepítése és konfigurálása az Ozeki NG - SMS Gateway grafikus felhasználói felületén keresztül történik. Az instrukciókat lásd lent.

Az adatbázis felhasználójának telepítéséhez és konfiguráláshoz kattintsunk az Add gombra a Users and Applications ablak jobb felő sarkában. A Users and Application ablakot a Management Console fülből érhetjük el. Új felhasználók hozzáadására a Users and appliations menüben van lehetőség, az Add user parancsra kattintva (2. ábra).

Felhasználó hozzáadása
3. ábra - Új adatbázis felhasználó telepítése

A megnyíló ablakban meg kell adnia az adatbázis felhasználójának a saját nevét (4. ábra).

Felhasználó elnevezése
4. ábra - Adatbázis felhasználó elnevezése

A kiválasztott felhasználónevet a User name fülben lévő cellába kell beírni, majd az OK gombra kattintva elfogadni azt. Amikor a telepítés kész az új adatbázis felhasználójának a neve a bal oldali listában is látható lesz.

Az adatbázis felhasználójának a konfigurálása

Amint hozzáadott egy új felhasználót, el is kezdheti konfigurálni. A felhasználó név kiválasztása után (lásd 4. ábra), megnyílik a Configuration panel. Az első felnyíló fül a Database connection fül (5.ábra).
A Connection részben válasszuk ki a kapcsolódási paraméter típusát a Connection string type lenyíló menüben. Bizonyosodjon meg róla, hogy a megadott kapcsolat hozzáférhető a rendszer felhasználói számára.
Az Open Database kapcsolathoz Odbc-t, az Object Linking and embedding adatbázishoz pedig OleDb-t válasszunk.

A Database connection fül
5.ábra - A Database connection fül


A Connection string sablonban módosítson minden olyan változót, amit szükséges. Például, ha előzőleg módosította a felhasználónevet és a jelszót, akkor a sablonban is meg kell változtatnia őket.
Ha az Ozeki NG - SMS Gateway és az adatbázis ugyanazon a szerveren van, akkor a "localhost" használható a kapcsolat helyének a körülírására. Viszont, ha nem ugyanazon a szerveren vannak, akkor a "localhost"-ot helyettesíteni kell az adott IP címmel.
A különböző adatbázis szerverek más és más kapcsolati paramétereket igényelnek. Például a fenti sablon a MySQL adatbázis szerverét tartalmazza.
Például az Oracle SQL szerverhez a kapcsolódási paraméter a következő:
Provider=MSDAORA.1;Password=YourPassword;User ID=YourUserID;Persist Security Info=True
Kapcsolódási paraméter az MS SQL szerverhez:
Provider=SQLNCLI;Server=YourServer;Database=YourDatabase;UID=YourUsername; PWD=YourPassword;
Kapcsolódási paraméter a Sybase/SQL Anywhere szerverhez:
Provider=ASAProv.90;UID=MyUsername;PWD=MyPassword;
DatabaseFile=DatabaseFileLocationOnYourComputer.db; EngineName=Yourdbenginename;
Start=YourDatabaseBinaryLocation.exe -c 32M;AutoStop=Yes

Kapcsolódási paraméter a Postgre SQL szerverhez:
DRIVER={PostgreSQL};SERVER=YourServerIP;port=5432;DATABASE= YourDatabaseName;UID=YourUsername;PWD=YourPassword;

  A Date format részben beállíthatjuk a paraméter és az SQL jelentések által használt dátum formátumot.
 • Az alapértelmezett dátum beállítás az ÉÉÉÉ-HH-nn ÓÓ:pp:mp.
 • A paraméterben az ÉÉÉÉ az évet jelenti, ami egy négyjegyű szám. Ha az év több, mint négy számjegyből áll (a buddhista naptárban pédául az évek öt számjegyből állnak), akkor csak az utolsó négy számjegy lesz látható. Ha pedig a dátum kevesebb, mint négy karakterből áll, akkor a hiányzó helyek nullával lesznek feltöltve.
 • A HH a hónapot jelenti, ami egy 01 és 12 között lévő szám. Az egy számjegyből álló hónapok elé egy nulla kerül.
 • A dd paraméter a napokat jelenti, ami egy 1 és 31 közé eső szám. Az egyjegyű napok elé itt is nulla kerül.
 • A HH az órát jelenti, ami egy 00 és 23 közé eső szám, ami éjféltől kezd számolni. Az egy számjegyű órák elé egy nulla kerül, kiegészítő karakterként.
 • Az mm paraméter a percet mutatja, 00-tól 59-ig. A percek a változást mutatják az elmúlt órához képest.
 • Végül az ss a másodpercekre utal, szintén 00-tól 59-ig. Ha a másodperc egy számjegyű, akkor kiegészítő karakterként egy nulla kerül elé.
 • Amennyiben ez a formátum megfelelő, nem szükséges megváltoztatnia. Ha meg szeretné változtatni, rendezze át kedve szerint a formátumot. Például, ha szeretné használhatja a nn-HH-ÉÉÉÉ HH:mm:ss formátumot az alapértelmezett helyett.
 • Az adatbázis konfigurálásának befejezése után kattintson az OK gombra.
Ahhoz, hogy SMS küldésekor ezt a kapcsolódást használjuk módosítanunk kell az SQL for sending táblát, ehhez kattintson az SQL for sending táblára (6. ábra).

Beállítások az SQL for sending táblában
6. ábra - Beállítások az SQL for sending táblában

A megnyitott tábla felső részében talál egy checkbox-ot. Alapesetben ez ki van pipálva, akkor van szükség rá, ha ezt a kapcsoltot használja a kimenő üzenetküldéshez. (Amennyiben más kapcsolatot kíván használni, ne legyen kipipálva a checkbox.)
Ezalatt a chechbox alatt beállíthatja, milyen gyakran ellenőrizze az Ozeki NG - SMS Gateway az ozekimessageout táblát a kimenő hívásokért. A gyakoriságot másodpercben adhatjuk meg, egy pozitív egész szám beírásával.
Ha az alapértelmezett 10 másodperc megfelel Önnek, akkor semmit sem kell megváltoztatnia.

A tábla alsó részében megadhatja, hány üzenetet szeretne egyszerre kiküldeni. Ez alapértelmezetten 10. Ha Önnek megfelel ez a beálítás, semmit sem kell megváltoztatnia (7. ábra)

Ha a Maximum number of messages to send with one poll tízzel egyenlő, akkor az Ozeki NG - SMS Gateway 10 üzenetet küld ki 1 lekérdezéssel. Ha nem maradt több üzenet, a rendszer leáll 10 másodpercre (mivel ez az alapértelmezett beállítás a kimenő üzenetek ellenőrzésére).

Például, ha 100 üzenet van, 11 lekérdezés lesz (mivel 10 üzenetet küld ki egy lekérdezéssel a program. A 11. lekérdezés pedig a kimenő üzeneteket ellenőrzi le). De ha csak 99 kiküldendő üzenetünk van, akkor is 10 lekérdezést fog végrehajtani a program.

A program kiküldi az összes üzenetet, akkor is, ha több üzenet van, mint amit egy lekérdezéssel ki tudna küldeni (például ha egy lekérdezéssel 10 üzenetet küld ki, és több kiküldendő üzenetünk van, akkor a program több lekérdezéssel fogja kiküldeni az üzeneteket).

A lekérdezések és az SQL jelentések vizsgálatának gyakorisága
7. ábra - A lekérdezések és az SQL jelentések vizsgálatának gyakorisága

Az alsó részben a lekérdezéshez tartozó SQL jelentést, és a kimenő üzenetek állapotát lehet beállítani.
A sablon bármelyik változót módosíthatja, ha pedig megfelelőnek találja őket, akkor nem kell változtatnia semmit sem.
A jelentés a Polling fül azt a módszert mutatja meg, amivel a kimenő üzenetek kiválasztása történik.

 • A Sending fülön akkor található jelentés, ha az üzenetküldés sikeres volt.
 • A Sent fülhöz tartozó jelentés esetén a szolgáltató elfogadta az elküldött üzenetet.
 • A Not sent fülön akkor található jelentés, ha az üzenetküldés sikertelen volt.
 • A Delivered fülhöz akkor tartozik jelentés, ha az üzenet kézbesítése megtörtént.
 • Az Undelivered fülön lévő jelentés az üzenetküldés sikertelenségéről ad infomációt.
Ahhoz, hogy az üzeneteket is hasonlóan tudja fogadni az SQL for receiving fülön kell beállításokat eszközölnie.
Ehhez kattintson az SQL for receiving fülre (8. ábra).

Az SQL for receving fül
8.ábra - Az SQL for receving fül

A megnyitott ablak felső részében egy checkbox található. Alapértelmezetten ki van pipálva, erre akkor van szükség, ha ugyanezt az adatbázist használja az üzenetek fogadásához. (Ha más adatbázis szeretne használni, akkor hagyja üresen a checkboxot).

Az ablak alsó részében egy SQL Insert mintát tartalmazó sablont lát, ami alapján a fogadott üzentek az adatbázisba kerülnek.

Ha szükséges, akkor módosítsa az értékeket,ha nem, akkor hagyjon mindent változatlanul. A sablon alatt 6 darab négyzetet talál, amelyek lehetővé teszik a programot, hogy beszúrja őket az üzenetbe. Különösen hasznos lehet ez a funkció a különleges írásjelek használatakor. A program minden bal oldali karaktert a jobb oldali párjára cserél le, amikor találkozik velük.

Alapértelmezett beállításként a program a legproblémásabb- és a helyettesítő karaktereket tartalmazza. Ezek a karakterek igény szerint megváltoztathatók.
Az adatbázis felhasználóinak naplózása is módosítható.
A módosításhoz kattintson a Logging fülre.
Az ablak Logging részében 3 checkbox található, ezek kiválasztása opcionális (választható mindegyik és egyik sem). A választás attól függ, hogy milyen formátumban szeretnénk naplózást: normál olvasható formátumban, SQL Select vagy Update jelentésekben (9. ábra).

A Logging fül
9. ábra - A Logging fül

A Log file settings fülön a naplófájlok méretéhez kapcsolódó beállításokat végezhet el.
A naplózás folyamatos frissítése helyet spórol, hiszen biztosítja, hogy a régebbi (és valószínűleg már nem használt) naplófájlok törölve legyenek a Log directoryban megadott mappából. Alapértelmezetten a mappa elérési útvonala a: C:\Program Files\Ozeki\OzekiNG - SMS Gateway\Logs
A Maximum log file size kockában megadhatja, hogy maximum milyen méretű lehet a naplófájl. Ahogy eléri a megadott méretet, a program egy új naplófájlt fog nyitni. A méretet pozitív egész számban lehet megadni, ez a szám alapértelmezetten 8000 kB.
A Number of rotated files szövegbeviteli mezőben meghatározható, hogy maximum hány naplófájlt mentsen a program. Ez az érték egy pozitív egész szám lehet, ami alapértelmezetten 4.
Ha az alapértelmezett adatok megfelelőek, semmit sem kell csinálnia (10. ábra).

 Naplófájl beállítások
10. ábra - Naplófájl beállítások

A beállítások módosításához, vagy a felhasználóhoz kapcsolódó kiszolgáló folyamatok megtekintéséhez, nyissa meg a felhasználói fiókot. Ennek eléréséhez válassza ki a kívánt felhasználót a Users and Applications ablakban a Management Console-ban. A felhasználói fiókban kattintson arra a feladatra, amit vére kíván hajtani (11.ábra).

Felhasználóhoz kapcsolódó feladat
11.ábra - Felhasználóhoz kapcsolódó feladat

A felhasználóhoz tartozó beállítások módosításához kattintsunk a Configure gombra. A felhasználóhoz tartozó legutóbbi folyamatok megtekintéséhez kattintsunk az Events gombra. A felhasználó eltávolításához kattintsunk az Uninstall linkre.


További hasznos tudnivalók:
Home > SMS küldő program > Automatizált SMS küldés számítógépről > SQL SMS gateway
Telefon: +36 1 371 0150, E-mail: info@ozeki.hu
Ozeki Informatikai Kft, 4032 Debrecen Nagy Lajos király tér 1-5.
Forrás: http://www.ozeki-sms-gateway.hu/p-6466-sms.html